Information om räkningar, inkasso m m
Om man missar att betala en räkning blir skulden större. Dessutom riskerar man att hamna i kronofogdens register. Och då kan det bli svårt att få banklån, hyreskontrakt, telefonabonnemang och liknande.
Förfallodag
Räkningar ska betalas i så god tid att säljaren har pengarna på förfallodagen som man kommit överens om. Om man inte gjort upp om när betalning ska ske, är konsumenten skyldig att betala när säljaren så kräver.
Påminnelseavgift
Det är vanligt att säljaren skickar en påminnelse. Han är inte skyldig att göra det, bara när det gäller parkeringsböter. Avgift för påminnelsen regleras i den så kallade förordningen om ersättning för inkassokostnader m m och är för närvarande max 50 kronor. Påminnelseavgift får endast tas ut om det är avtalat från början eller om det regleras i en särskild förordning. Det senare är vanligt när det gäller skulder till det allmänna, till exempel studiestödsförordningen.
Dröjsmålsränta
Om förfallodagen bestämdes när köpet ingicks, har säljaren rätt att ta ut dröjsmålsränta från den dagen. Enligt räntelagen får dröjsmålsräntan - om inget annat är avtalat - uppgå till referensräntan plus 8 procentenheter. Kreditinstitut tar ofta ut en fast avgift, så kallad förseningsavgift, om inte betalning görs i tid. Förseningsavgiften får bara tas ut om den fanns med i avtalet. Den får inte vara oskäligt hög i förhållande till skuldbeloppet.
Har parterna inte kommit överens om någon betalningsdag har säljaren rätt att kräva dröjsmålsränta 30 dagar efter det att han krävt att köparen ska betala. I samband med kravet ska han också meddela att dröjsmålsränta kommer att tas ut. En konsument som av någon speciell anledning, till exempel sjukdom, varit förhindrad att betala en faktura i tid, kan få dröjsmålsräntan nedsatt (jämkad).
Inkasso och rättsliga åtgärder
Säljaren skickar ett inkassokrav till köparen själv eller lämnar över inkasseringen av skulden till ett inkassoföretag. Inkassokravet ska innehålla en specificering och en uppmaning att betala alternativt bestrida kravet före ett visst datum. En inkassoavgift får tas ut på max 160 kronor. Om köparen anser att något är fel, ska denna, gärna skriftligen, anmärka på inkassokravet.
Betalningsföreläggande
Säljaren kan också välja att lämna ärendet till kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande. Ansökningsavgiften är 300 kronor, vilken läggs på skulden. Säljaren får även ta ut ersättning på maximalt 340 kronor plus en administrativ avgift.
Informationen är från Konsumetverkets hemsida: www.konsumentverket.se